Leesvoer

 

Op deze pagina vindt u een overzicht (in willekeurige volgorde) van boeken die handig kunnen zijn bij het wildplukken en bij het verwerken van wildplukingrediënten. 

Dit overzicht is uiteraard niet compleet. Suggesties voor aanvullingen zijn welkom!

 

Lekker Landschap

Smullen van bos & veld

Deze geheel herziene editie, met nieuwe planten en bessen en nieuwe recepten nodigt uit tot lezen, kijken, naar buiten gaan, plukken, koken en smullen. Van een gratin van eekhoorntjesbrood en roomijs van lieve-vrouwe-bedstro tot vlierbloesemsorbet en veldzuringsoep met gepocheerde eieren.

Dankzij aanstekelijke cultuurhistorische verhalen en prachtige landschapsfoto’s van Maarten Westmaas komt de Nederlands natuur letterlijk bij je binnen.

Inclusief handig overzicht met afbeeldingen van giftige planten, bessen en paddenstoelen, zodat vergissen een stuk moeilijker wordt.

 

Handboek voor wildplukkertjes

Van rozenbottels is jeukpoeder te maken. En van zeesla vissenvoer. Madeliefjes en paardenbloemen zijn heerlijk in de sla en brandnetels gaan natuurlijk in de heksensoep!
Een wildplukboek voor kinderen en andere beginnende wildplukkers. Over gangbare eetbare bloemen, planten en vruchten en wat je ermee kunt doen. Met prachtige tekeningen, bijzondere activiteiten en eenvoudige maar verrassend lekkere recepten.

 

Eetbare Wilde Planten

200 soorten herkennen en gebruiken

  • Auteurs: S.G. Fleischhauer, J. Guthmann, Roland Spiegelberger
  • Prijs: € 24,00
  • BestellenSchildpadboeken

Praktische gids met beschrijving en afbeeldingen van de 200 meest voorkomende eetbare wilde planten.

 

Wildplukken: de alternatieve fruittuin - deel 1

Wilde vruchten en zaden plukken & bereiden

  • Auteurs: Peter Kouwenhoven en Barbara Peters
  • Prijs: € 17,95
  • Bestellen: KNVV uitgeverij

Deel 1: vruchten en zaden. Met meer dan 100 recepten, activiteiten voor kinderen en tips voor het maken van een eigen fruittuin.

 

Wildplukken: eetbare planten - deel 2

Wilde bloemen en bladeren plukken & bereiden

  • Auteurs: Peter Kouwenhoven en Barbara Peters
  • Prijs: € 17,95 
  • BestellenKNVV uitgeverij

Deel 2: bloemen en bladeren. Eten uit de natuur is lekker, gezond en gratis. Dit boek helpt je om wilde bloemen en bladeren te vinden, plukken en bereiden. Met recepten voor verrukkelijke salades, hoofdgerechten, dranken en andere lekkernijen. 

 

Herkenningskaart Wildplukken

  • Auteurs: Peter Kouwenhoven en Barbara Peters
  • Prijs: € 4,95
  • Bestellen: KNVV uitgeverij

Herkenningskaart vruchten, zaden, bloemen en bladeren. Op deze wildplukkaart vind je in één oogopslag allerlei lekkernijen met bijbehorende oogsttijd, vindplaats en toepassing. 

 

Guerrilla Food

Zoek- en kookboek voor wildplukkers met beschrijving van 20 planten en dieren waarvan je niet wist dat je ze kon eten. Gewoon uit eigen tuin en buurt. Met recepten en handige seizoenskalender.

  • Auteur: Remco van der Leij
  • Prijs: € 14,99
  • Bestellen: via de boekhandel of bol.com
 

De Wilde Kalender

Praktisch boek met overzicht per seizoen van voedsel uit het wild en uit de moestuin. Met tips en trucs om meer seizoensmaken op het bord te krijgen.

 

Onkruidboek

Praktische gids voor het herkennen van veelvoorkomende onkruiden en woekerende tuin- en moestuinplanten. Met extra aandacht voor de meest hardnekkige soorten als brandnetel, zevenblad en heermoes.

Met bestrijdingstips én recepten.

 

Handboek plantaardige en rauwe voeding

Voeding die voedt, reinigt, beschermt en geneest

  • Auteur: Laurette van Slobbe
  • Prijs: € 24,95
  • Bestellen: Hof van Twello

De ruim 150 rauwe recepten en 70 gekookte en gebakken plantaardige recepten - met veel wildplukingrediënten - zorgen voor voldoende inspiratie en veel extra tips. Het boek geeft ook bronnen om jezelf nog verder in deze en aanverwante materie te verdiepen. 

 

Eten en drinken met wilde planten

Gids voor het herkennen, oogsten en bereiden van wilde planten, het hele jaar door

  • Auteur: Laurette van Slobbe
  • Prijs: € 19,95
  • BestellenHof van Twello

Aan de hand van foto's van verschillende groeistadia van de planten, en korte beschrijvingen van de planten maakt u kennis met meer dan 50 eetbare wilde planten. 
De 101 recepten zijn zowel voor kookliefhebbers als voor raw food-eters. 

 

Wildpluk kookboek

In bijna 300 recepten laat Edwin Florès samen met topkoks Ron Blaauw en Bobby Rust zien hoe je de inhoud van je wildplukmand verwerkt in en tot de meest heerlijke gerechten.

  • Auteur: Edwin Florès
  • Prijs: € 29,95
  • Bestellen: Casa Foresta
 

Het grote wildplukboek

Eten uit de natuur

De geheimen van het wildplukken: waarop moet je letten? Wat kun je wél eten en waar moet je liever met een boog omheen lopen. Welke planten hebben juist een heilzame werking? Het grote wilplukboek geeft antwoord op deze vragen.

Met recepten van Jonnie Boer.

  • Auteur: Edwin Florès
  • Prijs: € 24,95
  • Bestellen: Casa Foresta